Vergoeding, kosten en voorwaarden
Veel gestelde vragen (FAQ)
over vergoeding, kosten en voorwaarden
Heb ik een verwijzing nodig?
Niet noodzakelijk, je kan direct naar een diëtist voor advies. Dit is de directe toegankelijkheid diëtetiek. Ook dan wordt het vergoed door de zorgverzekeraar.
Echter, bij een verwijzing van de huisarts wordt er meestal ook een medische achtergrond gegeven, zoals bloedresultaten, uitslagen van andere onderzoeken en medicatie. Dat is soms wenselijk bij een medische indicatie, zoals diabetes, een allergie, prikkelbare darm, of andere klachten.
Een verwijzing kan je meenemen op papier of wordt door de huisartsassistente via een beveiligd systeem (via zorgdomein of viplive) rechtstreeks naar mij verstuurd.
Neem overigens wel een geldig legitimatiebewijs mee.
Hoe werkt de inschrijving?
Bij het intakegesprek vraag ik je het inschrijfformulier in te vullen, dan heb ik gelijk alle juiste gegevens. Ook kan je aangeven wel of niet akkoord te zijn met bepaalde afspraken. Dit formulier is om een akkoord te krijgen dat ik uw persoonsgegevens mag opslaan. Bekijk dit inschrijfformulier hier alvast, deze verzorg ik tijdens het gesprek en wordt getekend voordat we starten. Het is geen probleem als u niet akkoord gaat met de afspraken die er in staan: in dat geval declareer ik niet naar de zorgverzekeraar, maar verloopt het via factuur.
Moet ik de kosten voorschieten en terugvragen aan de zorgverzekering?
Nee. Ik heb contracten met alle zorgverzekeringen waardoor ik het consult direct declareer zonder jouw tussenkomst. Dit kan dus ook als je geen verwijzing hebt. Houd wel rekening met het eigen risico. Deze moet eerst vol zijn gemaakt voordat het vergoed wordt.
Wat wordt er vergoed, en hoeveel?
Een medische indicatie is noodzakelijk voor vergoeding. Dit kan van alles zijn, zoals een voedselovergevoeligheid, over-/ondergewicht, prikkelbaar darm syndroom, risico op ondervoeding, diabetes, te hoog cholesterol, etc.
Ook zonder medische indicatie ben je altijd welkom om aan jouw gezondheid te werken, echter wordt voedingsadvies dan gezien als preventie, waardoor het geen ziektekosten zijn.
In het basispakket zit er 3 uur dieetadvies per kalenderjaar. Hier komen we al een heel eind mee. Vanuit een eventueel aanvullend pakket kunnen er meer uren vergoed worden. Deze uren mag je zelf besteden zoals gewenst. Houd er rekening mee dat het intakegesprek vaak 60 minuten duurt. De overige tijd wordt per kwartier gedeclareerd of gefactureerd.
Het eigen risico moet eerst vol zijn. Mocht dit nog niet zo zijn, dan verrekent de zorgverzekeraar dit met jou en gaat het (helaas) ook af van de 3 uur uit het basispakket.
Worden menu’s en schema’s ook vergoed?
Het uitwerken van het persoonlijk voedingsadvies is de indirecte tijd, wat ook wordt vergoed door de zorgverzekering. Afhankelijk van de complexiteit en de hoeveelheid gewenste menu’s kan dit 30 minuten of langer in beslag nemen. Je kunt er voor kiezen om de indirecte tijd zelf te financieren waardoor je de volledige 3 uur kunt besteden aan consult-tijd.
Naast het persoonlijk advies is er – afhankelijk van jouw hulpvraag – ook extra info die je krijgt (zoals een variatielijst) of kan aanschaffen (zoals een receptenboek).
Het hangt volledig af wat jij nodig hebt. Sommigen hebben voldoende aan een aantal tips die ik tijdens het consult geef waarbij er geen uitwerktijd nodig is, en anderen willen een volledig persoonlijk weekmenu.
Kan ik ook advies krijgen als de vergoeding op is?
Dat kan zeker. In dat geval verloopt het via een factuur met onderstaand tarief. Je kunt zelf aangeven hoeveel afspraken haalbaar zijn qua budget.
Wat zijn de kosten van een consult?

Lees hier de algemene voorwaarden
